Pred prvo dirko sezone SloXcup 2023: XCO Vrtojba s še atraktivnejšo progo

Zadnje tedne med vrtojbenski griči še brnijo stroji, 26. marca pa bodo na precej prenovljeni progi zaropotali kolesarji. Za UCI točke po razpredelnici za dirko kategorije C1 se bo treba v ostri konkurenci tudi letos pošteno potruditi. Za mlade kolesarje Kolesarska zveza Slovenije pripravlja tudi tehnični poligon.

V letošnjem koledarju državnega pokala SloXcup je kar deset dirk, za pokal mladih celo enajst. Tudi letos začenjamo na hitri progi med griči v okolici Vrtojbe, kjer je štartni prostor vedno nabito poln in v prvih vrstah stojijo odlični dirkači.

Precej prenovljena proga

V zadnjih dneh je ekipa Deš fleš na družbenih omrežjih pokazala, da imajo, namesto balanc, ob koncih tedna v rokah delovno orodje. Vodja dirke Mitja Černe je povedal, da bo spremenjena slaba tretjina proge. Že štartno-ciljni prostor bo po novem na travniku in ne na cesti, kot v preteklih letih.

Vrtojba_Akcija

Na predlog najboljših, ki se redno vračajo v Vrtojbo, so izredno hitro progo nekoliko otežili oziroma upočasnili zlasti v prvem delu. Še vedno se pričakuje hitro dirkanje, a so za kategorije UCI dodali vzpon in tehnični spust, s tem pa višinsko razliko podaljšali za približno 15 metrov, tako da bo na okoli štirikilometrskem krogu za kar približno 170 metrov vzponov.

Tudi najatraktivnejši zadnji del bo nekoliko zahtevnejši. Podaljšali so gap, sprva na štiri metre, a ga bodo na predlog nekaterih uveljavljenih tekmovalcev nekoliko skrajšali. Ta atraktiven odsek bo odprt za dirke UCI kategorij, s katerimi pa, pozor, štartajo tudi mlajše mladinke in mlajši mladinci U17.

Amaterji in veterani s svojim štartom

V želji, da bi že srednjeročno privabili na dirke več amaterjev in veteranov, bodo tehnično najzahtevnejši deli zaprti za tiste, ki imajo naslednji dan službe. Zavedamo se, da bodo bolje podkovani zaradi tega morda razočarani, vendar si verjetno vsi skupaj želimo številčnejše udeležbe tudi v teh kategorijah.

Zato vsekakor vabimo k udeležbi tudi tiste, ki kolebajo glede udeležbe na tehnično nekoliko zahtevnejših krosih olimpijskega tipa. Po odličnem spomladanskem dirkanju bodo lahko pozneje uživali tudi ob spremljanju vrhunskih tekmovalk in tekmovalcev kategorij UCI, ki bodo štartali za njimi. Amaterji in veterani bodo namreč letos v Vrtojbi štartali ločeno od ostalih kategorij.

XCO-Vrtojba-2022-3084

Novo delovno akcijo bo imel Deš fleš ta konec tedna, prihodnji vikend pa bo proga, kot običajno, že odprta in na voljo za neuradni trening. Običajno je teden dni pred dirko v Vrtojbi že živahno.

V Vrtojbi prvič tehnični poligon za mlade

Na večini dirk SloXcup bo Kolesarska zveza Slovenije letos pripravila tudi tehnični poligon. Letos bo obsegal več različnih vaj, ki jih bomo obelodanili v kratkem. Vsekakor v Vrtojbi ne gre pričakovati zahtevnejših preizkušenj, saj smo vendarle še na začetku sezone. Črpali bomo iz nabora že znanih oziroma manj zahtevnih novih vaj. Tehnični poligon je razpisan za kategorije U7, U9, U11 in U13.

Tudi letos izvrstna konkurenca

Mitja Černe je že lahko napovedal nekaj velikih imen, ki bodo dirkala v Vrtojbi. Po pričakovanjih bo najmočnejša konkurenca iz Italije: med njimi štirikratni zmagovalec Vrtojbe Nadir Colledani (Santa Cruz-RockShox) ter njegov klubski kolega Luca Braidot, Daniele Braidot (C.S. Carabinieri) in Mirko Tabacchi (RDR Factory Team).

XCO-Vrtojba-2022-3853

Ukrajino bosta zastopala lani tretji Oleksandr Hudima (KMC) ter v ženski konkurenci Jana Belomojna, lani druga. Med elito bodo dirkali vsi naši najboljši in najboljše, vključno z lansko zmagovalko Tanjo Žakelj (Gapp System-Kolofix) in Vito Movrin (Trinx Factory Team), ki se bosta prvič na domačih tleh predstavili v dresih novih ekip.

Spektakel je torej zagotovljen, sploh v zadnjem delu, kjer bo na progi letelo, za točilnim pultom pa teklo, pravi organizator, ki pričakuje tudi čedno število gledalcev. Po Vrtojbi bodo imeli ljubitelji olimpijskega krosa le še dve domači priložnosti za ogled dirke v tako resni konkurenci: 21. maja v Kamniku in teden dni pozneje v Kočevju.

Prijave so že lep čas odprte na prijavim.se, kjer najdete tudi razpis. Vse informacije so na voljo tudi na spletni strani dirke.